dinsdag 30 oktober 2012

Tip: Omgaan met stress


Heeft u zo ontzettend veel te doen?  Soms lijkt het wel of een takenlijst alleen maar groeit.
Dit kan een hoop stress of onrust veroorzaken.

Wat u zou kunnen doen is een prioriteitenlijst maken. 
Een prioriteitenlijst kan u helpen om een goed overzicht te houden en om rust in uw hoofd te creëren.
 
Toch zijn er wel een paar voorwaardes om zo’n prioriteitenlijst als handvat te kunnen gebruiken.

Het samenstellen van je prioriteitenlijst; Uiteraard het meest noodzakelijke zet u boven aan. Maar dan blijven er genoeg taken over om op uw lijstje te zetten. Als uhet moeilijk vindt om de juiste volgorde te kiezen, kan u kijken of u de lijst op alfabet kan afmaken. Wat ook kan werken is om uw lijst na het meest noodzakelijke af te maken met taken die u echt niet leuk vind en dan een klus die u minder erg vindt.

Soms zijn taken te groot om in één keer te doen vanwege de tijd die u te besteden hebt; verdeel dan de taak in categorieën. Bijvoorbeeld:
 Administratie- papieren uitzoeken- betalingen doen- boekhouding bijwerken
 Strijken- broeken- overhemden&blouses- rokken

Let er wel op, dat u pas naar een volgende prioriteitentaak gaat als u echt uw hele taak voltooid hebt.

Vergeet niet uzelf te belonen; Als u de lijst samenstelt zorg dan dat u ook beloningsmomenten op uw prioriteitenlijst zet. Dit kan u op plaatsen in uw lijst zetten als u bijvoorbeeld een grote of moeilijke taak heeft voltooid. Ook kunt u uzelf belonen op momenten dat u op de helft bent van uw prioriteitenlijst. Zorg wel voor een eerlijke verdeling op uw prioriteitenlijst, zodat het stimulerend werkt.  Enkele suggesties als beloning: Een wandeling op het strand, in het bos of in het park. Een cadeautje aan uzelf geven of iets leuks doen.

 
Vul uw prioriteitenlijst niet aan; Als u eenmaal een prioriteitenlijst gemaakt hebt, vul het dan niet aan. Het is heel onbevredigend als u een lijst niet kan weggooien. U ontneemt uzelf een gevoel van slagen en afronden. U kan dan beter een nieuwe lijst maken voor de volgende week of de volgende maand. Net wat u prettig vindt.

Een hartelijke en overzichtelijke groet,
                                                                     
Intertouch                                                
Sandra Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten