maandag 7 september 2020

Somber tijdens Coronatijd?

Het leven is nu toch heel anders geworden; Het werken, maatschappelijke en sociale leven ziet door alle maatregelen vanwege het coronavirus er heel anders uit. En door de vele beperkingen zijn wij veel meer op ons zelf terug geworpen. Dat kan heel fijn zijn voor een tijdje en ons zelfs goed doen. Maar het blijft natuurlijk een gedwongen situatie waarvan op dit moment niemand echt weet wanneer wij weer vrij en zonder angst voor het coronavirus kunnen gaan leven. Veel mensen beginnen zich somberder en zich down te voelen door het vele thuis zijn en de beperkingen waar wij mee te maken hebben. Daarom geef ik nu een paar tips en adviezen om te proberen u te helpen om op zo’n goed mogelijke manier om te gaan met sombere gevoelens.

 Eerst even een open deur intrappen…Huilen lucht echt op! Dus als u de tranen voelt komen; huil dan maar! Laat de tranen maar even lekker stromen. En het maakt helemaal niet uit of u nou wel of niet weet waarom u huilt; als het verdriet er niet zou zitten dan zou u het ook niet kunnen voelen!

Graag wil ik u erop attenderen dat wanneer u, uw eigen gevoelens, behoeftes en verlangens negeert; uzelf écht te kort doet!

 Somberheid kan echt een signaal zijn dat u gevoelsmatig iets dwars zit. Het kan zijn doordat u al wat langer thuis bent, ‘oud zeer’ naar boven komt. Wat ik vaak hoor en zie is; dat mensen dan extra hard gaan werken en afleiding gaan zoeken. Doet u dat alstublieft niet! De kans dat u uzelf over uw grenzen jaagt en uzelf uitput wordt dan zo groot; dat u waarschijnlijk alleen maar somberder gaat voelen. U kunt beter proberen om open te staan voor uw eigen gevoelens en uw verdriet proberen te verwerken. Durft of wilt u dat niet alleen; kijk dan of u hierin begeleid kan worden. 


Het kan ook zijn dat u somber wordt door dat u moeite heeft met de huidige situatie waarin u zich bevindt. Dat kan werk, relatie of anders gerelateerd zijn. Maar natuurlijk al die veranderingen en beperkingen vanwege de COVID-19 kunnen ook zijn weerslag op u hebben. Ook in dit geval zal u aan de slag mogen met uzelf.  Onderzoek bij uzelf waar u somber van wordt, toon daarbij begrip en compassie voor uzelf. Gevoelens zijn wat ze zijn; niks menselijker dan dat! Wanneer u weet wat u somber maakt kunt u kijken wat u van uzelf nodig heeft om het op te lossen. Onderzoek de mogelijkheden en de acties die u eventueel kunt uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een stappenplan of actieplan die natuurlijk wel realistisch is. Zo motiveert u uzelf en geeft het een positief stimulans om uit uw huidige situatie te stappen en zal u zich ook minder somber gaan voelen. Soms kan dit ook weer betekenen dat u uw probleem met een ander heeft te bespreken. Dat kan uw partner, werkgever, vriend of zelfs een buur zijn. Kleine stappen kunnen al van grote invloed zijn op uw gemoedstoestand; probeer dus trots en tevreden te zijn op ieder stap die u zet. 

Heel kort gezegd… heeft u sombere gevoelens; dan is actie van u vereist! Of u nu iets heeft te verwerken, iets heeft te ontwikkelen of u misschien voor belangrijke keuzes staat. U heeft uzelf nu nodig om u weer prettig te gaan voelen.

Extra tips:

Kijkt u ook eens op de website van Intertouch voor bijvoorbeeld meer informatie over een persoonlijk ontwikkelingstraject. Dit traject wordt helemaal op maat gemaakt en helemaal afgestemd op uw eigen persoonlijke situatie en persoonlijke uitdagingen! https://bit.ly/2GzGI3r

 Vindt u het moeilijk om uw gevoel te verwoorden, probeer het dan eerst op te schrijven voordat u een gesprek aangaat. Desnoods begint u met korte zinnen of woorden op papier te zetten voordat u het een begrijpend verhaal maakt. Als u dit voor een gesprek doet; verkleint u de kans dat iemand u verkeerd begrijpt. Het is belangrijk dat u eerst uzelf goed kunt uitleggen wat u voelt en waarom. Dan voelt u zich ook zekerder als u het bespreekbaar maakt. Zelfs als u het nog niet goed duidelijk heeft of dat het nog verwarrend is in uw gevoel; is het misschien handig voor de ander om dat te horen. En het geeft u de ruimte om te sparren en te ontdekken tijdens het gesprek.                                            

Mocht somberheid aanhouden na de acties die u heeft ondernomen? Dan is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.

 







Hartelijke groet, Sandra Groot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten